Comunicat  de SOS Costa i Camp de Tarragona

El projecte presentat per la Diputació de Tarragona de nous usos per a l’antic Preventori de la Savinosa denota molt poca sensibilitat i visió ambientals. La plataforma SOS Costa i Camp de Tarragona proposa com a alternativa que l’antic preventori esdevingui, aprofitant les infraestructures ja existents, un Centre d’interpretació, Recerca, Conservació i Gestió de l’Anella verda i blava de Tarragona.

Volem començar destacant que no té sentit allunyar del nucli urbà serveis públics ja existents, com ara l’Escola d’Art i Disseny o el Conservatori de Música. En primer lloc perquè això ens situa en un model de mobilitat no sostenible. Més desplaçaments i col·lapses circulatoris són sinònim d’incomoditat per als ciutadans. Però sobretot, tal com ja s’ha comprovat en altres poblacions, l’allunyament del centre de certs equipaments de caire educatiu causa un increment en l’ús del vehicle privat i per tant més emissions de gasos d’efecte hivernacle.

En segon lloc, perquè és innecessari. A Tarragona no falten espais disponibles (per exemple l’antiga Tabacalera o l’edifici del Banc d’Espanya) per a la instal·lació de nous equipaments culturals. En aquesta matèria, pensem que l’aposta de la nostra ciutat ha de ser el reciclatge del sòl urbà amb la rehabilitació d’espais en desús.

Pensem que Tarragona ha d’encarar el seu futur des d’una visió estratègica de resiliència davant del canvi climàtic. La nostra proposta d’un Centre d’interpretació s’emmarca en una lògica de decreixement, restauració de l’espai natural i protecció de la memòria històrica.

Seguim apostant pel decreixement urbanístic a primera línia de mar. Volem que es deixi d’una vegada de construir encara més sobre les darreres zones verges de la costa tarragonina i que es posi decididament en valor el paisatge original d’aquesta part de la Mediterrània. En aquest sentit, ens oposem categòricament a l’augment de l’edificabilitat de la zona.

A més a més, ens preguntem per què se’ns proposa un artificiós camí de ronda. L’actual camí es troba en condicions òptimes i només necessita un arranjament mínim perquè hi puguin passar els vianants. La nostra proposta és obrir, recuperar, retornar la continuïtat paisatgística als morrots fins a la platja dels Capellans i més enllà, des d’una lògica d’intervenció nul·la o mínima.

D’altra banda ens sembla evident la necessitat de restaurar els ecosistemes costaners. Cal afavorir la regeneració de les comunitats vegetals pròpies de la zona (margalló, ensopeguera, fonoll marí, estepa groga…) i si cal, revegetar l’espai amb espècies rarificades: ens queden escassos exemplars de savina litoral …quan una de les nostres platges emblemàtiques s’anomena Savinosa!

Per tal d’avançar en aquest camí de restauració ecològica caldria començar per realitzar un estudi de biodiversitat i definir un pla de gestió ambiental, tal i com hem sol·licitat reiteradament i infructuosament a la Diputació de Tarragona des de fa dos anys.

Finalment, però no menys important, volem que es preservi la memòria històrica de la zona. Considerem interessant la conservació de certes parts emblemàtiques del complex, on es podria donar cabuda a iniciatives de caire social i ambiental i on els ciutadans poguessin conèixer quin va ser el funcionament de l’antic preventori de la Savinosa.

Plataforma SOS COSTA I CAMP DE TARRAGONA
Tarragona, 14 de desembre de 2022
Per a més informació, podeu trucar als telèfons: 608141149 – 659745782

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *