Xococava

Data:

5 de novembre de 2023

Hora:

08:00

Penedès

Xococava

 

Hola gater@s,

 

Ara que la verema ja s’ha acabat i els mosts han començat a fermentar, torna la tant esperada XOCOCAVA.  Aviat ens endinsarem en terres penedesenques, amb una original caminada entre faves de cacau i pàmpols d’or. Aneu afinant el vostre més refinat sentit del gust i olfacte i prepareu-vos per una experiència sensorial única.

 

Ens aplegarem aquest cop a l’estació de trens de Tarragona, per agafar el tren línia R15 a les 7:55 en direcció a Sant Vicenç de Calders on s’arriba a les 8:15. Allí a l’estació de Sant Vicenç mentre esperem l’altre tren, farem el tradicional cafetó gateru. Posteriorment agafarem la línia R4 a les 9:00 que ens porta a Sant Sadurní, on s’arriba a les 9:35.

 

El punt de sortida de l’excursió serà l’estació de tren de Sant Sadurní d’Anoia a les 9:35 per a qui vulgui viatjar en tren. Qui hagi d’agafar el cotxe, ens trobarem igualment a l’estació de Sant Sadurní.

Ens dirigim, passant entre petits cellers dins del poble, cap a la fàbrica de xocolata Simon Coll on tenim programada la visita a les 10 h. Com que el temps és just i no us volem fer matinar més, aquest cop no tindrem temps de fer el tradicional café gateru pel que us animem a que el feu a l’estació mentre espereu el tren. Un cop acabada la nostra peculiar degustació d’un dels plaers mil·lenaris, encarrilem per més carrers rumb a les caves Codorniu, des d’on agafarem una pista que ens porta a travessar el gual Can Catassus. Travessem el riu Anoia per una passera ben facileta per trencar a mà dreta cap a la petita ascensió que ens portarà a un altiplà de vinyes des d’on podrem admirar la majestuosa serralada de Montserrat.

A pocs metres arribem a la carretera comarcal que ens deixarà a les portes de celler Vilarnau, tradició vitivinícola que ha apostat per finques biodinàmiques per elaborar els seus escumosos sense perdre el tradicional sabor ancestral a vinya ecològica. Més endavant donem els detalls de l’activitat que tenim programada a les 13 h. Seguint aquesta ruta circular, un cop acabada l’activitat, continuarem 5 minutets més de carretera per enllaçar amb la ruta del pàmpol verd que ens deixa a Espiells. Un poble petit on no hi falta la seva escola d’enologia i on podrem contemplar la bonica ermita romànica de Sant Benet, testimoni silenciós de grans esdeveniments i de penúries, com la fil·loxera. A partir d’aquest punt ja tot es baixada. Travessem masets i ens plantem de nou a la llera del riu Anoia, al costat d’un polígon industrial que vorejarem passant pel senderó de la ruta del riu. Anem de nou en direcció de Sant Sadurní on abans d’agafar el tren, qui ho vulgui podrà fer el tant nostrat beuret.

 

Hi ha varies opcions pels trens de tornada, en funció de l’hora que acabem la sortida. Des de les 16:45, cada hora un, fins l’últim a les 21:45. La durada es aproximadament d’una hora i mitja, fent transbord a Sant Vicenç de Calders.

 

DESCRIPCIÓ VISITES

A les 10 tenim visita a l’espai xocolata Simon Coll, on gaudirem d’una experiència sensorial única i diferent amb els cinc sentits.

Simon Coll, porta elaborant xocolata des del 1840, treballant des de la fava de cacau fins al producte final, cuidant cada etapa del procés.

L’espai audiovisual 180º

T’has preguntat mai com és l’arbre del cacau? A través d’un muntatge audiovisual de pantalles panoràmiques espectaculars, ens transportaran a una plantació de cacau per conèixer el procés de transformació de la matèria primera de les pinyes i les faves, com ens arriben a la fàbrica i com les transformen en xocolata.

L’obrador tradicional

L’antic obrador Simón Coll, amb les seves màquines antigues reals, prendrà vida per ensenyar-te com ha evolucionat el procés de fabricació tradicional de la xocolata des dels seus inicis fins avui. A través d’un muntatge visual, aquestes màquines es posaran en marxa i interactuaran amb mestres xocolaters que ens mostraran com es treballava fa més de 100 anys a la fàbrica.

 La línia de producció

Els bombons són una de les seves especialitats. A través d’unes finestres veurem part de la fàbrica actual on diàriament elaboren els seus productes. És una de les línies de fabricació de Simón Coll i, alhora, també és l’àrea experimental on fan les fabricacions de nous productes i desenvolupen noves textures i sabors. Per motius d’higiene i de seguretat no està permès entrar a dins l’àrea de producció.

El tast de xocolata

Posem a prova els teus sentits. Tindràs l’oportunitat de degustar la xocolata tal com surt de la línia de producció i t’ensenyaran a degustar-la de manera òptima.

Després de la visita guiada anirem al Celler Vilarnau però fent una caminada pels seus entorns de Sant Sadurní fins arribar al celler. La visita començarà cap a les 13.

 

HISTÒRIA

La noble família Vilarnau es va assentar al s. XII en aquesta privilegiada terra del Penedès. Vilarnau és el resultat etimològic de Vila Arnau, és a dir, la “casa de camp o Domus” dels Arnau, que es trobava en la demarcació senyorial del terme del Castell de Subirats i on ja en el segle XII es cultivaven vinyes. Albert de Vilarnau, nom que rep actualment el cava més exclusiu de la marca, va ser un personatge molt singular que va fer créixer el poder de la família i, inclòs en el s. XIV va ser un dels mecenes de l’església Santa Maria de Vilarnau.

El primer cava amb etiqueta Vilarnau neix el 1949, quan la família propietària comença a comercialitzar el cava que des d’antic produïen les vinyes plantades a la finca “Can Petit i Les Planes de Vilarnau”. Des de llavors, Vilarnau ha estat associat a un cava de noble personalitat, elaborat sota exigents estàndards de qualitat i que cuida al màxim el detall.

Al 1982, va passar a formar part de la família de cellers de González Byass. La nova cava es va ubicar just al centre de la finca i la seva inauguració va tenir lloc a l’Octubre del 2005. El disseny de la moderna cava és de l’arquitecte Luis González. En ella, predominen les línies rectes i destaca la perfecte adaptació al preciós entorn mediterrani a través d’abundants vidrieres. Tres són els principals elements integradors del paisatge: l’aigua, que voreja tot l’edifici i que prové de l’aigua de pluja, el vidre de la vidriera i la fusta de roure dels murs exteriors. L’interior ha estat en gran part dissenyat pel reconegut artista Antonio Miró, el qual ha creat una atmosfera càlida i acollidora.

VISITA

Ens esperaran amb una copa fresqueta de cava com a benvinguda i iniciarem la visita a les vinyes. A continuació donarem la volta al petit llac, contemplant el paisatge fins arribar a la zona de vinificació, on tindrem l’oportunitat de tastar algun most acabat de premsar. Ens endinsarem al celler per descobrir el naixement de les bombolles del cava i per entendre tot el procés que ens porta a crear aquest producte.

 

PREU VISITES

Adults: 21 €   

CAL PORTAR                                

Esmorzar, dinar, aigua, Gorra, Bon calçat, i protecció solar.

DESCRIPCIÓ

Distància: 17 km (circular)

Desnivell: 250 m

Temps total: 6 hores         

Dificultat: Dos estels

 

Per poder accedir a les activitats programades, prèviament s’haurà d’haver pagat els 21 € al número de compte corrent del Gata :

Caixa d’Enginyers ES15 3025 0023 3814 0002 0776

Per inscriure’s a l’activitat cal que us apunteu via plana web del Gata ; www.gata.cat, a l’apartat de sortides, entre dilluns i divendres 3 de novembre fins a les 23:00, indicant des d’on sortiu, si oferiu cotxe o no, o si aneu en tren.

 

Joan Arqué                   jalcuadrat@gmail.com              682059277

Sònia Méndez               fkalkidane@gmail.com             635602411

 

Us esperem en aquesta sortida, on caminarem que és el que més ens agrada, però combinat amb un bon xocolata i cava.

 

Sònia Méndez i Joan Arqué

Salut i Gata

#Gata24anys

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esdeveniments vençut

2000

Info guia: Joan Arqué

  • Penedès
  • Catalunya
  • Espanya

Detalls de la planificació de l'esdeveniment

  • 5 de novembre de 2023 08:00   -   17:00
Comparteix aquesta sortida
AFEGEIX AL CALENDARI