Una mirada nova al mar des del cap Salou

Data:

18 d'abril de 2021

Hora:

08:30

La Pineda

🙋‍♂️ Lluís Juli
✉️ lluisjuli@gmail.com
đź“ž 606 513 166

La nostra excursiĂł  del dia 18 d’abril es tracta d’una ruta circular per la zona del CamĂ­ de Ronda del Cap Salou que voreja el “roquer”, que Ă©s com es coneix popularment el Cap de Salou i que s’ha convertit en un dels sĂ­mbols de la ciutat, grĂ cies a una infraestructura moderna i integrada harmònicament amb el paisatge.

DESCRIPCIĂ“ BREU

1 TRAM: CAP SALOU
Iniciem l’excursiĂł a La Pineda, al davant dels pins metĂ l·lics de Mariscal on deixarem els cotxes i resseguirem la platja de la Pineda cap a Ponent fins a arribar a la Cala del RecĂł de Salou on pujarem per l’espigĂł cap a l’antiga pedrera del Port de Tarragona on farem una activitat de dibuixar amb pedres un cor gegant amb les lletres de GATA al seu interior i que es veurĂ  des del ben damunt de la muntanya com altres moltes declaracions d’amor que es troben fetes en aquest indret. DesprĂ©s anirem pujant per la muntanya fins a arribar als BĂşnquers militars republicans de la Guerra Civil de la Talaia, a sota de la Falconera on trobem la Cova del Lladre i just al damunt la macrourbanitzaciĂł de Pinos-mar i el Far de Salou. Baixarem pel camĂ­ de Ronda fins a la Cala Crancs que va ser el refugi preferit dels antics pirates. Aquestes platges eren les preferides pels pirates de l’època, ja que hi ha documentats desenes de desembarcament d’aquests antics malfactors, que cercaven aixopluc i fer esclaus entre els pobles d’aquesta llavors despoblada terra.

Al vell mig del Cap Salou trobem un indret de gran interès geològic, on un seguit de cales i platges de diverses dimensions creen racons Ăşnics. Grans roques que s’endinsen al mar i formen parets naturals entre les cales, erosionades de forma capritxosa per la força del vent.

DesprĂ©s d’un quilòmetre i mig de recorregut: finalitza el CamĂ­ de Ronda que ha estat remodelat per poder gaudir-lo entre tots. Un passeig reconstruĂŻt i novament habilitat que dĂłna valor a la Costa Daurada. I de ben segur que quan finalitzem aquest recorregut haureu fet un bon feix de fotografies. Aquells amants dels indrets naturals hauran trobat tot allò que cercaven.

Una vegada acabat el recorregut inicial del Cap Salou baixem pel circuit de la Colina del sol i la Zona Estival per anar direcciĂł a la plaça Europa i a la Zona dels Emprius. En aquesta zona d’interior ara anirem cercant el camĂ­ del Terrer i direcciĂł a Vila-seca on  anirem al Castell de Vila-seca i el podrem visitar gratuĂŻtament fins al 30 de maig i fer un mos d’esmorzar en els seus jardins.

2 TRAM: VILA-SECA
El Castell de Vila-seca estĂ  Ă­ntimament lligat a la història de la ciutat. SĂ­mbol de la vila, l’edifici estĂ  documentat des del segle XII. Fou construĂŻt durant el repoblament del Camp de Tarragona per Ramon d’Olzina, primer senyor feudal de Vila-seca per ordre del rei Alfons I el Cast, l’arquebisbe Bernat Tort i Guillem de Tarragona. Posteriorment va passar a mans de l’Arquebisbat de Tarragona, que el 1680 el va vendre a Johan Kies, cònsol d’Holanda a Barcelona. L’any 1899 el castell i les seves terres van ser adquirides per Isidre de Sicart i Torrents, que va fer transformar la construcciĂł d’acord amb el projecte de l’arquitecte Enric FatjĂł i Torras i, a partir d’aleshores, passĂ  a identificar-se com el Castell del Comte de Sicart. Per aquesta raĂł, l’edificaciĂł, tal com la veiem en l’actualitat, Ă©s d’estil neogòtic, amb influències estilĂ­stiques del centre i del nord d’Europa. El 22 d’octubre de 2005, el ple de l’Ajuntament de Vila-seca va aprovar l’adquisiciĂł d’aquest castell i del jardĂ­ adjacent.  L’11 de març de 2020, el Castell de Vila-seca ha obert les portes per acollir la primera de les exposicions en l’acord de col·laboraciĂł amb la FundaciĂł Vila Casas.

Després d’aquesta visita cultural agafem carretera i manta per anar al Raval del Mar direcció La Pineda i al Parc de la Torre d’en Dolça és un espai verd situat al costat mateix del Raval de la Mar, la carretera que uneix Vila-seca amb la Pineda. Aquest parc constitueix un important pulmó verd de gran utilitat social, esportiva i cultural i està dissenyat amb criteris de sostenibilitat.

3 TRAM: LA PINEDA
El Parc de la Torre d’en Dolça s’anomenat aixĂ­ per la torre que es troba al mig del parc, aquesta estĂ  integrada dins d’un parc natural de 37 hectĂ rees. L’espai alberga actualment restes d’una vil·la romana, antigues pedreres de soldĂł i construccions agrĂ ries com recs i marges de pedra seca. Alguns autors han datat la construcciĂł de la torre en el segle XVI, tot i que altres documents trobats indiquen que la torre d’en Dolça seria l’antic castell de Salou, ja documentat en el segle XII. Al segle XVI, època durant la qual la pirateria va fer mĂ©s estralls, la Torre va convertir-se en una guarniciĂł permanent. La Torre d’en Dolça, amb els seus 110 m2 de base, era la de mĂ©s envergadura de tot l’entramat de defensa i, juntament amb la seva posiciĂł estratègica, es convertĂ­ en un excepcional nexe d’uniĂł entre les torres de guaita de la costa i les mĂ©s properes al nucli de la vila. La Torre d’en Dolça presenta una planta casi quadrada de 10 metres per 11 metres de costat, amb murs de 90cm de gruix.

També s’hi han creat diverses llacunes artificials i zones humides amb macròfits on s’observen gran quantitat d’ocells migratoris i s’hi poden veure centenars d’arbres, com oliveres, garrofers, pins pinyoners i eucaliptus. El parc també alberga el circuit hípic que durant la Festa Major d’Hivern, en honor a Sant Antoni, acull les tradicionals curses de cavalls, declarades Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional. Al Parc de la Torre d’en Dolça hi trobareu dues zones condicionades com a parcs de salut, podreu fer rutes a peu o en bicicleta i podreu descansar també en algun dels seus racons per tal d’agafar forces i continuar visitant la destinació.

Finalment tornarem a anant buscant una altra vegada el mar cap a la platja de la Pineda pel Raval del mar on trobem l’Ermita de la Mare de Déu de la Pineda i tradicional lloc per menjar la mona de Pasqua.

Seguim direcciĂł mar i llevant per arribar al CĂ mping on agafem el camĂ­ de Callipolis.  En la època romana existia una vil·la de pescadors anomenada Callipolis en el nucli actual de la Pineda. En la zona es va trobar un mosaic del segle I a. C., que se exposa actualment en el Museu arqueològic de Tarragona.

Ja en la platja arribem a la platja i a la zona de pĂ rquing on hi ha el Restaurant arrosseria El Dorado al davant del Aquapolis on finalitzarem el nostre recorregut i qui vulgui es podrĂ  quedar a dinar una paelleta rica rica en el Dorado, molt conegut per la qualitat de les seues paelles de marisc.

DIFICULTAT:
Recorregut de poc menys de 10 quilòmetres, però amb un alt grau de caminar en ciment, cosa que cansa molt a les cames, majoritàriament per camins de terra. Dificultat moderada i assequible a tots els públics. Durada de poc més de 4 hores i finalització a les 14 hores per anar a dinar a casa o al restaurant.

ACCESSOS: Ens trobarem a les 8:30 a l’estĂ tua dels Despullats de la Rambla Nova de Tarragona i anirem al punt de sortida al nucli de La Pineda i a l’aparcament gratuĂŻt que hi ha al davant dels pins metĂ l·lics de Mariscal  i que es troba travessant tota la Pineda i venint de Tarragona i passant l’Aquapolis. Ens trobarem tots a sota dels pins de metall a les 9:00  on qui vulgui podrĂ  fer un cafetĂł a la Fleca del Pantastic i sortirem a les 9:30. 

Recorregut circular i sortida i arribada al mateix lloc i d’unes 4,30 hores de  durada. Arribarem sobre les 14 hores on finalitzarĂ  la caminada i podrem fer una birra al Dorado Restaurant.  Esta prevista una aturada a mig camĂ­ per esmorzar i fer un mos.

CONSELLS  HABITUALS:
Calçat adequat, gorra pel sol, ulleres i crema solar per qui tingui la pell sensible, ja que el recorregut Ă©s fa per cims de matolls i vegetaciĂł de mĂ quia baixa i bosc de pins amb ombra escassa. Recordeu portar aigua, l’esmorzar i el dinar.  Qui vulgui banyar-se al final del recorregut tambĂ© estĂ  previst.

Salut i Gata.
#Gata22anys

Esdeveniments vençut

1000

Info guia: LluĂ­s Juli

  • La Pineda
  • Catalunya
  • Espanya

Detalls de la planificaciĂł de l'esdeveniment

  • 18 d'abril de 2021 08:30 - 14:00
Comparteix aquesta sortida
AFEGEIX AL CALENDARI