Una mirada nova al mar des del cap Salou

Data:

18 d'abril de 2021

Hora:

08:30

La Pineda

🙋‍♂️ Lluís Juli
✉️ lluisjuli@gmail.com
📞 606 513 166

La nostra excursió  del dia 18 d’abril es tracta d’una ruta circular per la zona del Camí de Ronda del Cap Salou que voreja el “roquer”, que és com es coneix popularment el Cap de Salou i que s’ha convertit en un dels símbols de la ciutat, gràcies a una infraestructura moderna i integrada harmònicament amb el paisatge.

DESCRIPCIÓ BREU

1 TRAM: CAP SALOU
Iniciem l’excursió a La Pineda, al davant dels pins metàl·lics de Mariscal on deixarem els cotxes i resseguirem la platja de la Pineda cap a Ponent fins a arribar a la Cala del Recó de Salou on pujarem per l’espigó cap a l’antiga pedrera del Port de Tarragona on farem una activitat de dibuixar amb pedres un cor gegant amb les lletres de GATA al seu interior i que es veurà des del ben damunt de la muntanya com altres moltes declaracions d’amor que es troben fetes en aquest indret. Després anirem pujant per la muntanya fins a arribar als Búnquers militars republicans de la Guerra Civil de la Talaia, a sota de la Falconera on trobem la Cova del Lladre i just al damunt la macrourbanització de Pinos-mar i el Far de Salou. Baixarem pel camí de Ronda fins a la Cala Crancs que va ser el refugi preferit dels antics pirates. Aquestes platges eren les preferides pels pirates de l’època, ja que hi ha documentats desenes de desembarcament d’aquests antics malfactors, que cercaven aixopluc i fer esclaus entre els pobles d’aquesta llavors despoblada terra.

Al vell mig del Cap Salou trobem un indret de gran interès geològic, on un seguit de cales i platges de diverses dimensions creen racons únics. Grans roques que s’endinsen al mar i formen parets naturals entre les cales, erosionades de forma capritxosa per la força del vent.

Després d’un quilòmetre i mig de recorregut: finalitza el Camí de Ronda que ha estat remodelat per poder gaudir-lo entre tots. Un passeig reconstruït i novament habilitat que dóna valor a la Costa Daurada. I de ben segur que quan finalitzem aquest recorregut haureu fet un bon feix de fotografies. Aquells amants dels indrets naturals hauran trobat tot allò que cercaven.

Una vegada acabat el recorregut inicial del Cap Salou baixem pel circuit de la Colina del sol i la Zona Estival per anar direcció a la plaça Europa i a la Zona dels Emprius. En aquesta zona d’interior ara anirem cercant el camí del Terrer i direcció a Vila-seca on  anirem al Castell de Vila-seca i el podrem visitar gratuïtament fins al 30 de maig i fer un mos d’esmorzar en els seus jardins.

2 TRAM: VILA-SECA
El Castell de Vila-seca està íntimament lligat a la història de la ciutat. Símbol de la vila, l’edifici està documentat des del segle XII. Fou construït durant el repoblament del Camp de Tarragona per Ramon d’Olzina, primer senyor feudal de Vila-seca per ordre del rei Alfons I el Cast, l’arquebisbe Bernat Tort i Guillem de Tarragona. Posteriorment va passar a mans de l’Arquebisbat de Tarragona, que el 1680 el va vendre a Johan Kies, cònsol d’Holanda a Barcelona. L’any 1899 el castell i les seves terres van ser adquirides per Isidre de Sicart i Torrents, que va fer transformar la construcció d’acord amb el projecte de l’arquitecte Enric Fatjó i Torras i, a partir d’aleshores, passà a identificar-se com el Castell del Comte de Sicart. Per aquesta raó, l’edificació, tal com la veiem en l’actualitat, és d’estil neogòtic, amb influències estilístiques del centre i del nord d’Europa. El 22 d’octubre de 2005, el ple de l’Ajuntament de Vila-seca va aprovar l’adquisició d’aquest castell i del jardí adjacent.  L’11 de març de 2020, el Castell de Vila-seca ha obert les portes per acollir la primera de les exposicions en l’acord de col·laboració amb la Fundació Vila Casas.

Després d’aquesta visita cultural agafem carretera i manta per anar al Raval del Mar direcció La Pineda i al Parc de la Torre d’en Dolça és un espai verd situat al costat mateix del Raval de la Mar, la carretera que uneix Vila-seca amb la Pineda. Aquest parc constitueix un important pulmó verd de gran utilitat social, esportiva i cultural i està dissenyat amb criteris de sostenibilitat.

3 TRAM: LA PINEDA
El Parc de la Torre d’en Dolça s’anomenat així per la torre que es troba al mig del parc, aquesta està integrada dins d’un parc natural de 37 hectàrees. L’espai alberga actualment restes d’una vil·la romana, antigues pedreres de soldó i construccions agràries com recs i marges de pedra seca. Alguns autors han datat la construcció de la torre en el segle XVI, tot i que altres documents trobats indiquen que la torre d’en Dolça seria l’antic castell de Salou, ja documentat en el segle XII. Al segle XVI, època durant la qual la pirateria va fer més estralls, la Torre va convertir-se en una guarnició permanent. La Torre d’en Dolça, amb els seus 110 m2 de base, era la de més envergadura de tot l’entramat de defensa i, juntament amb la seva posició estratègica, es convertí en un excepcional nexe d’unió entre les torres de guaita de la costa i les més properes al nucli de la vila. La Torre d’en Dolça presenta una planta casi quadrada de 10 metres per 11 metres de costat, amb murs de 90cm de gruix.

També s’hi han creat diverses llacunes artificials i zones humides amb macròfits on s’observen gran quantitat d’ocells migratoris i s’hi poden veure centenars d’arbres, com oliveres, garrofers, pins pinyoners i eucaliptus. El parc també alberga el circuit hípic que durant la Festa Major d’Hivern, en honor a Sant Antoni, acull les tradicionals curses de cavalls, declarades Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional. Al Parc de la Torre d’en Dolça hi trobareu dues zones condicionades com a parcs de salut, podreu fer rutes a peu o en bicicleta i podreu descansar també en algun dels seus racons per tal d’agafar forces i continuar visitant la destinació.

Finalment tornarem a anant buscant una altra vegada el mar cap a la platja de la Pineda pel Raval del mar on trobem l’Ermita de la Mare de Déu de la Pineda i tradicional lloc per menjar la mona de Pasqua.

Seguim direcció mar i llevant per arribar al Càmping on agafem el camí de Callipolis.  En la època romana existia una vil·la de pescadors anomenada Callipolis en el nucli actual de la Pineda. En la zona es va trobar un mosaic del segle I a. C., que se exposa actualment en el Museu arqueològic de Tarragona.

Ja en la platja arribem a la platja i a la zona de pàrquing on hi ha el Restaurant arrosseria El Dorado al davant del Aquapolis on finalitzarem el nostre recorregut i qui vulgui es podrà quedar a dinar una paelleta rica rica en el Dorado, molt conegut per la qualitat de les seues paelles de marisc.

DIFICULTAT:
Recorregut de poc menys de 10 quilòmetres, però amb un alt grau de caminar en ciment, cosa que cansa molt a les cames, majoritàriament per camins de terra. Dificultat moderada i assequible a tots els públics. Durada de poc més de 4 hores i finalització a les 14 hores per anar a dinar a casa o al restaurant.

ACCESSOS: Ens trobarem a les 8:30 a l’estàtua dels Despullats de la Rambla Nova de Tarragona i anirem al punt de sortida al nucli de La Pineda i a l’aparcament gratuït que hi ha al davant dels pins metàl·lics de Mariscal  i que es troba travessant tota la Pineda i venint de Tarragona i passant l’Aquapolis. Ens trobarem tots a sota dels pins de metall a les 9:00  on qui vulgui podrà fer un cafetó a la Fleca del Pantastic i sortirem a les 9:30. 

Recorregut circular i sortida i arribada al mateix lloc i d’unes 4,30 hores de  durada. Arribarem sobre les 14 hores on finalitzarà la caminada i podrem fer una birra al Dorado Restaurant.  Esta prevista una aturada a mig camí per esmorzar i fer un mos.

CONSELLS  HABITUALS:
Calçat adequat, gorra pel sol, ulleres i crema solar per qui tingui la pell sensible, ja que el recorregut és fa per cims de matolls i vegetació de màquia baixa i bosc de pins amb ombra escassa. Recordeu portar aigua, l’esmorzar i el dinar.  Qui vulgui banyar-se al final del recorregut també està previst.

Salut i Gata.
#Gata22anys

Esdeveniments vençut

1000

Info guia: Lluís Juli

  • La Pineda
  • Catalunya
  • Espanya

Detalls de la planificació de l'esdeveniment

  • 18 d'abril de 2021 08:30   -   14:00
Comparteix aquesta sortida
AFEGEIX AL CALENDARI