Tarragona Urban Raptors: sedentarització de rapinyaires urbans a Tarragona

Data:

17 de gener de 2022

Hora:

18:30

Tarragona

Hola gater@s,

 

Us presentem un nou projecte molt interessant per tal de que hi pugueu participar, que s’anomena : URBAN RAPTORS

 

  • Impuls de la Ciència Ciutadana per a l’observació i cens de rapinyaires urbans com a element de sensibilització i aprenentatge

  • Instal·lació de caixes niu per a rapinyaires per a la seva sedentarització com a mitjà de control de plagues i reequilibri del ecosistema urbà.

En data 23 de desembre de 2021 es crea a Tarragona un projecte de ciència ciutadana per a la sedentarització de rapinyaires urbans. Impulsat de forma privada per un grup de professionals i especialistes sobre fauna, la proposta és arribar a la instal·lació de caixes niu que afavoreixin la cria de falcons i xoriguers a la nostra ciutat. L’objectiu és fer que aquestes aus nidifiquin de forma estable a la ciutat proporcionant l’oportunitat de la seva observació i estudi i dur a terme el control de plagues de coloms, tórtores, estornells i cotorres, de forma natural i afavorint la diversitat biològica en el nostre entorn urbà.

El projecte de ciència ciutadana es basa en proporcionar la formació i eines necessàries per implicar a qualsevol ciutadà en la recollida d’observacions que ajudaran a confeccionar un cens dels rapinyaires habituals a la ciutat, els seus hàbits i localització. Curs d’identificació i entrada de dades científiques, creació del projecte a iNaturalist (Natusfera per a Espanya) i creació de la comunitat de participació a Facebook i Instagram son les accions que ja s’han dut a terme. Aquesta acció ha de tenir un important impacte en la implicació i participació de la ciutadania en entendre com funciona l’ecosistema urbà i com ajudar a les espècies que hi conviuen.

 

La presència de rapinyaires a la ciutat aporta un mecanisme efectiu i demostrat de control d’altres espècies invasores o que actualment són considerades com a plagues. No únicament per la depredació directa sinó a més per l’estrès reproductiu que significa per a aquestes espècies. Aquesta serà una eina més efectiva i eficaç que les actuals, megafonia, gàbies per a la captura i sacrifici i l’alimentació amb additius anticonceptius que poden afectar a d’altres espècies sensibles o en perill.

El projecte es proposa finalment la instal·lació de caixes niu, de febrer a març d’aquest any, en el llocs més adequats fruit de l’anàlisi i l’estudi de les dades aportades, i per a això es comptarà amb l’assessorament d’experts en falconeria i la tutela de la Generalitat de Catalunya. Aquesta acció ha d’afavorir l’establiment d’aquests animals i pel que s’ha elaborat un pressupost de despeses que es vol assolir mitjançant crowdfunding a través de Verkami. Per participar, els mecenes rebran recompenses especials relacionades amb el projecte com ara la participació en tallers d’observació amb material òptic professional i l’assessorament de l’equip del projecte. El Verkami ja està disponible pel pre-registre però no s’obrirà fins a principis de gener.

Sobre Tarragona Urban Raptors

El grup neix de l’experiència i les observacions de rapinyaires a la ciutat fetes en els darrers 7 anys per en Ferran Aguilar, fotògraf professional, amb importants premis de fotografia,  i consultor mediambiental amb una dilatada experiència.

S’hi uneix en Santiago Begué, Consultor Tecnològic i format en biologia, aficionat a la natura i participant en nombrosos projectes de difusió i sensibilització mediambiental.

Conjuntament formen un equip que aporta els coneixements i l’experiència per dur a terme el projecte i la il·lusió per transmetre aquests a la resta de la ciutadania.

Per a més informació

Urban Raptors

Comunitat / pàgina Facebook: https://www.facebook.com/urbanraptorsproject/

Projecte a iNaturalist: https://www.inaturalist.org/projects/tarragona-urban-raptors

Projecte a Verkami: https://www.verkami.com/projects/31931-urbanraptors-rapinyaires-urbans

Ferran Aguilar: 

ferran@medigraphic.net

https://www.facebook.com/ferran.aguilaranton

Santiago Begué:

santi@begue.cat

https://www.facebook.com/santi.begue.7

https://www.linkedin.com/in/santibegue

 

Al facebook hem creat un event per a la formació del dilluns 17 de gener a les 18:30  https://fb.me/e/2jA77uv5B

Canal Youtube, on segurament farem la formació dilluns per enregistrar en directe i deixar-la disponible per a tothom
 

 

Esperem que us agradi aquest nou projecte on hi col·labora el Gata !!

Salut i Gata

Junta del Gata

#Gata23anys

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esdeveniments vençut

1000

Info guia: Gata

  • Tarragona
  • Catalunya
  • Espanya

Detalls de la planificació de l'esdeveniment

  • 17 de gener de 2022 18:30   -   19:30
Comparteix aquesta sortida
AFEGEIX AL CALENDARI