Per Setmana Santa viatgem a l’època del romans: La Via Augusta en btt

Data:

3 d'abril de 2023

Hora:

08:00

Tortosa

Per Setmana Santa viatgem a l’època del romans: La Via Augusta en btt

 

Hola gater@s,

 

La Via Augusta (tram Valencià)

 

Aquesta Setmana Santa els Gaterus Btterus viatgem a l’època dels Romans recorrent en bici un tram de La Via Augusta, de Tortosa a València, 230 kms en 4 dies.

 

La Via Augusta és la calçada romana més llarga de la Hispània romana amb una longitud aproximada de 1500 km que discorrien des dels PirineusCadis, vorejant el Mediterrani.

 

Començava a Cadis, passava per l’actual localitat de la Jonquera , on es perllongava amb la Via Domitia , que vorejava la costa del sud de la Gàl·lia fins a Roma . Va constituir l’eix principal de la xarxa viària a la Hispània romana . Al llarg de les èpoques ha anat rebent diferents noms com Via Hercúlia o Via Heràclea , Camí d’Aníbal , Via Exterior ,Camí de Sant Vicent Màrtir i Ruta de l’Espart . L’emperador August li donaria nom, arran de les reparacions que es van dur a terme sota el seu mandat, sobre els anys 8 i 2 a. C. , quan es va convertir en una important via de comunicacions i comerç entre les ciutats i províncies i els ports de la Mediterrània . Actualment les carreteres N-IV N-420 , N-340 i l’autopista de la Mediterrània ( A-7 , AP-7 , A-70) segueixen en molts trams el mateix itinerari que la Via Augusta. De fet, en alguns trams de l’actual N-340 es va utilitzar la calçada romana fins a principis del segle XX, sent asfaltats als anys 20, durant la Dictadura de Primo de Rivera .

 

Aquesta travessa consta de 4 etapes/ dies

1r dia dilluns 3 d’abril, de Tortosa a Sant Mateu, que serán 59 km

2n dia dimarts 4 d’abril, de Sant Mateu a Castelló 69 km

3r dia dimecres 5 d’abril, de Castelló a Sagunt platja 72 km

4rt dia dijous de Sagunt platja a València, 29 km

 

Allotjament 

Farem 3 nits:

1a a Sant Mateo per 42 € MP,

2a a Castelló per 42 € MP i

3a a Sagunt platja per 45 € MP

 

Àpats

Els sopars i esmorzars els farem allí on fem nit, hotel restaurant, els dinars seran de bocata, i l’encomanarem en algún bar durant la travessa

 

Altres possibilitats

Tant a Castelló com a Sagunt tenim estació de trens i per tant es poden fer 1, 2 o 3 etapes. En cas que s’esculleixi aquesta opció haureu d’estar a l’hora i lloc de sortida segons l’etapa i reservar pel vostre compte les nits necessàries.

 

Material necessari 

Per a fer l’activitat cal que porteu:  bici en bon estat (recomanable btt, ebike o híbrida), casc, guants, un bon culote, manxa, càmera de recanvi per si punxem i kit de reparació, així com eines necessàries per si patim alguna averia, alguna llum per si passem per algun túnel sense o amb poca il·luminació, ulleres de sol, protecció solar, aigua per hidratar-vos, recomano uns 2 litres; roba de recanvi, alguna cosa per picar (fruits secs, fruita, barretes, xocolata…). Podeu portar motxilla, però recomano portar alforges. Si fa bon temps i ens ve de gust podem prendre un bany doncs els 2 últims dies ciclarem prop del mar

 

Dificultat tècnica 

Pel quilometratge acumulat es de dificultat Mitjana, tot i que hi ha poc desnivell i sense gaires dificultats, hi ha bastant de quilometratge i és una sortida per a gent rodadora acostumada a ciclar en bicicleta. 

 

Comencem? 

 

Per arribar al nostre punt de sortida i inici de ruta, Tortosa agafarem el tren dilluns matí 3 de d’abril i que té aquests horaris:

 

BCN Sants                       7:58

Sant Vicenç Calders        8:53

Torredembarra                 9:02

Altafulla                            9:07

Tarragona                        9:15

Vila-seca                          9:27

Cambrils                           9:39

Tortosa                          10:37

 

En arribar a Tortosa prendrem un bon  esmorzar i un bon cafetó per començar aquesta travessa amb les bateries ben carregades d’energia.

Per les següents etapes l’hora d’esmorzar serà al voltant de les 8h per tal de poder començar a ciclar a les 9h

 

Atenció important !!!!

La data màxima per apuntar-se per tal poder gestionar adequadament l’allotjament de les tres nits serà el 26 de març, més tard d’aquesta data no es podrà garantir. Recomano apuntar-se el més aviat possible i no esperar a l’últim dia. Es crearà grup de WhatsApp temporal per la sortida. 

 

Una mica d’història

 

Els romans van ser els primers a crear un sistema de comunicació que, a més de facilitar els desplaçaments, permetia un control administratiu, polític i militar estret dels territoris conquerits i la consolidació del seu poder. Tant que van arribar a construir 140.000 km de calçades entre Europa, Àsia i Àfrica. Per descomptat, aquest sistema tenia com a centre la ciutat de Roma ia partir de la mateixa s’articulava una xarxa de carreteres que passava per totes les províncies. Va ser a partir de l’emperador August, a finals del segle I any, quan va començar aquesta reforma territorial de les províncies d’Hispània, amb el disseny d’una àmplia xarxa viària

Una de les principals calçades d’aquesta època va ser la Via Augusta. Possiblement, durant l’últim viatge d’August a la Península als anys 16-13 ane es va dissenyar un ambiciós projecte de reorganització de les províncies hispàniques, en què va tenir un lloc destacat la construcció d’aquesta artèria, que té una extensió aproximada de 1.500 km i travessa tot el territori peninsular, des dels Pirineus fins a Cadis, vorejant el Mediterrani. Quant a la seva edificació, els mil·liaris (columnes de marès o calcària) que es van col·locar sistemàticament en tot el seu recorregut entre els anys 8 i 2 ane ens permeten plantejar-nos la hipòtesi de la seva construcció en dues fases. La primera començaria des del Summus Pyrenaeus fins a Castulo (Jaén) i l’altra, des d’aquesta ciutat fins a Gades (Cadis).

 

Venga doncs, ja només falta que us engresqueu i us apunteu a l’activitat a través de la plana web www.gata.cat. Per qualsevol aclariment no dubteu a preguntar, per correu a monchimoche@gmail.com o per telf. o WhatsApp a Montse 679646437

 

Montse Bertran

 

Salut, força cames i força Gata!!

#Gata24anys

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esdeveniments vençut

1000

Info guia: Montse Bertran

  • Tortosa
  • Catalunya
  • Espanya

Detalls de la planificació de l'esdeveniment

  • 3 d'abril de 2023 08:00   -   6 d'abril de 2023 19:00
Comparteix aquesta sortida
AFEGEIX AL CALENDARI