La Ribera d’Ebre en flor pel Camí de Sirga en bici

Data:

12 de març de 2023

Hora:

08:00

La Ribera d'Ebre

La Ribera d’Ebre en flor pel Camí de Sirga en bici

 

Bon dia gater@s btter@s!!!

 

Pel diumenge 12 de març anem en bici a veure els colors i sentir les olors de la Ribera d’Ebre en flor, doncs és en aquesta època de l’any que els arbres fruiters com els ametllers, els cirerers i els presseguers treuen flor i és tot un espectacle de colors.

 

Sortirem de Riba-Roja d’Ebre pel Camí de Sirga fins arribar a Flix, on creuarem l’Ebre pel pont de la presa i travessant els carrers pel mig del poble tornarem a creuar l’Ebre però aquesta vegada pel pas de barca, agafant de nou el Camí de Sirga en direcció Vinebre i Ascó. Després de pocs kms ens enfilarem cap al Pas de l’Ase on haurem d’empènyer la bici uns 300 metros per un sender molt bonic i amb molt bones vistes. Aviat arribarem a Móra d’Ebre, aquí tenim vàries opcions:

 

Continuar uns kms més en direcció a Benissanet i/o Miravet seguint el camí de Sirga i altres camins on podrem gaudir dels colors i flors dels arbres fruiters;

Fer visita turística per Mora d’Ebre i/o Mora la Nova; o

Agafar tren de tornada cap a casa desde Mora la Nova.

 

De Riba-Roja fins a Móra la Nova són uns 43 kms aproximadament, fins a Benissanet afegiríem 5 kms i fins a Miravet 5 kms més, i aquí faltaria la corresponent tornada, que tot plegat serien uns 10 o 20 kms aproximadament, desde Mora d’Ebre segons el destí escollit.

 

Dificultat tècnica

La ruta és bastant planera i molt rodadora, hi ha poc desnivell i sense gaires dificultats, tot i que hi ha alguna pujadeta, podríem dir que és de dificultat baixa, però per gent acostumada a ciclar. El ritme serà tranquil, farem alguna que altra parada per contemplar la bellesa de l’entorn.

 

Material necessari

Per a fer l’activitat cal que porteu:  bici en bon estat, recomanable btt o híbrida, elèctrica també pot ser, casc, guants, un bon culote, manxa, càmera de recanvi per si punxem i kit de reparació, així com eines necessàries per si patim alguna avaria, ulleres de sol, protecció solar, aigua per hidratar-vos, alguna cosa per picar (fruits secs, fruita, barretes, xocolata…).

 

Àpats

En arribar a Riba-roja prendrem un bon  esmorzar i un bon cafetó per començar aquesta ruta amb les bateries ben carregades d’energia. En arribar a Móra d’Ebre dinarem de bocata en algun bareto, però podeu portar-lo de casa si us ve més de gust.

 

Punts de sortida i horaris

Per arribar al nostre punt de sortida i inici de ruta, Riba-roja d’Ebre, agafarem el 🚂 que surt de Barcelona i que té els següents horaris:

 

BCN Sants                       6:28

Sant Vicenç Calders      7:24

Torredembarra              7:33

Altafulla                          7:38

Tarragona                       7:47

Reus                                 8:05

Mora La Nova.                9:02

Riba-roja d’Ebre             9:31

 

Una mica d’història

El camí de sirga era una sendera o corriol que anava paral·lela als rius navegables. Per ell circulaven els animals i persones que empentaven els vaixells (feien la sirga) quan el corrent o la manca de vent dificultaven avançar sobre les aigües. Al llarg de tot l’Ebre, des de Navarra i La Rioja fins a la desembocadura, hi havia el camí de sirga, que es considerava una infraestructura important i els ajuntaments tenien obligació de cuidar la seva operativitat mantenint-lo net i en condicions, atès que era fonamental per a garantir el  transport de mercaderies, especialment el blat, des de l’interior peninsular fins al port de Tortosa, on es transvasava als vaixells de mar.  

Els llaguts (o llaüts) eren les embarcacions que abans de la presència de ferrocarrils i carreteres transportaven productes a través de l’Ebre. El riu es podia remuntar a vela si hi havia sort, però si no, no quedava més remei que tirar amb cordes (‘sirgues’) des de la vora.

 

Venga doncs, ja només falta que us engresqueu i us apunteu a l’activitat a través de la plana web www.gata.cat. De dilluns a divendres. Per qualsevol aclariment no dubteu a preguntar, per correu a monchimoche@gmail.com o per telf. O whatsup a Montse 679 646 437 o Daniela 696 810 951

 

Molta Salut, força cames i força Gata 💪

 

Montse Bertran i Daniela Gutiérrez

#Gata24anys

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esdeveniments vençut

1000

Info guia: Montse Bertran

  • La Ribera d'Ebre
  • Catalunya
  • Espanya

Detalls de la planificació de l'esdeveniment

  • 12 de març de 2023 08:00   -   17:00
Comparteix aquesta sortida
AFEGEIX AL CALENDARI