Flandes dels Casots i l’Avenc de l’Ordal

Data:

14 de maig de 2023

Hora:

08:00

L

Flandes dels Casots i l’Avenc de l’Ordal

Hola gater@s,

 

Aquest proper diumenge 14 de maig continuarem coneixent les diferents marques de terme del gran Penedès, aquest cop a Subirats, prop de Sant Sadurní d’Anoia.

 

Ens trobarem a les 7:45 davant de l’Estàtua dels Despullats de la Rambla de Tarragona i del Santuari de la Misericòrdia. I des d’allí ens distribuirem en cotxes per marxar molt puntuals a les 8:00 com a màxim cap al Castell de Subirats per tal d’arribar a temps a la visita guiada. Sinó som rigorosos amb la puntualitat ens quedarem sense visita.

 

A les 9 h en punt, recomanem ser-hi 15 mn abans, ens hem d’aplegar a l’entrada del Castell de Subirats, qui vulgui visitar-lo, sinó a les 9.45 h allí mateix també, que és el punt de sortida de l’excursió. Malauradament aquest cop haureu de venir amb el cafetó gateru posat perquè no hi ha cap servei de cafeteria pels voltants més immediats. Tenim un gran terreny davant el Castell per aparcar-hi sense problemes.

 

Per arribar-hi, us recomanen que aprofiteu la gratuïtat de la AP-7, des de Tarragona i/o Reus fins Sant Sadurní, a la primera rotonda després de la sortida, cap a la dreta direcció l’Ordal, en pocs quilòmetres us trobareu amb el desviament cap al Castell a l’esquerra.

 

Tindrem una visita guiada de 45 mn., la entrada val 4 € per un grup de 15 persones. El castell de Subirats s’alça a 300 metres d’altitud damunt la plana del Penedès en una molt bona situació estratègica. Documents històrics del segle X parlen del castell com a part del sistema defensiu i terme de disputa entre sarraïns i cristians. Si en voleu saber més, no us perdeu la visita.

 

Desenfilem el Castell fins arribar al vial que resseguirem uns pocs metres fins al trencall que ens posa sobre la ruta circular que descobrirem tot passant entre vinyes dels cellers Llopart i pinedes de l’Ordal. La primera pujada del dia ens portarà a les Flandes dels Casots, unes peculiars formacions rocoses que donen la suficient humitat per permetre a les heures enfilar-se per la seves parets i a les arrels de bona part del bosc que si arremolina extreure’n l’aigua tant preuada. Saltarem a la vinya del pla superior per anar en busca d’una pista que creuarem per visitar més vinyes i fer una petita aturada per contemplar Montserrat des d’un dels molts miradors que anirem trobant.

Ara el camí transcorre entre zones boscoses alternades amb camps que ja esperen impacients la verema, els primers pàmpols d’un color verd intens ja hi són ben presents en aquesta època de l’any. Travessarem la masia de Cal Ravella fins quasi arribar a tocar al poble de l’Ordal, per tornar a pujar i fer un petit ‘trencacames’ seguint una breu estona les línies d’alta tensió a mode de drecera. La següent aturada ja serà als avencs de l’Ordal, primer anirem fins el petit per acabar entrant al més gran després. Recomanem portar leds per veure’ns hi millor a l’interior, tot i que no és una cova molt profunda, sempre ajuda per caminar-hi a l’interior. Ja sols ens queda l’últim tram de tornada al Castell, passarem pel costat d’una Fundació Privada de Discapacitats pel que recomanem mantenir silenci essent respectuosos amb la pau que tenen en aquest indret al mig del bosc. Un cop al Castell podem menjar alguna cosa, que ens haurem d’haver preparat en antelació perquè com hem dit abans, no disposarem de cap llogaret de restauració a prop. Però no patiu que per fer el típic beuret gateru, agafarem els cotxes i en pocs minuts ens plantarem a Sant Pau de l’Ordal, una vila molt acollidora amb moltes terrasses sota l’ombra de plataners a la seva plaça de Subirats.

Dades de la sortida circular:

 • Distancia: 11 km
 • Desnivell: 428 m
 • Dificultat: moderada
 • Temps aproximat: 4 hores amb parades + 1 hora de visita al Castell (entrada 4 €)
 • Recomanacions:
  • Portar filtre solar i gorra
  • Bon calçat
  • Suficient aigua i menjar (esmorzar + dinar)
  • Leds si es vol entrar als Avencs de l’Ordal

Els que estiguin interessats en fer la visita guiada, ens ho heu de comunicar per nosaltres dir quantes persones hi serem a la visita guiada. Si som 15 l’entrada ens costarà 4 € però si som menys, haurem de calcular el cost per persona per cobrir la despesa de 60 € que és el que costa la visita.

Guies:

                Sònia Méndez                      635602411                          fkalkidane@gmail.com

                Joan Arqué                           682059277                          jalcuadrat@gmail.com

 

Per inscriure’s a l’activitat com sempre cal que us apunteu via plana web del Gata ; www.gata.cat, a l’apartat de sortides, entre dilluns i divendres fins a les 23:00.

Per qualsevol dubte podeu fer la consulta al telèfon mòbil d’en Joan Arqué ; 682 05 92 77

Esperem que us agradi, i moltes mercès per participar !!

 

Joan Arqué
Salut i Gata

#Gata24anys

 

Esdeveniments vençut

1000

Info guia: Joan Arqué

 • L
 • Catalunya
 • Espanya

Detalls de la planificació de l'esdeveniment

 • 14 de maig de 2023 08:00   -   17:00
Comparteix aquesta sortida
AFEGEIX AL CALENDARI