Fato i herbotes, retorn al nostre passat rural

Data:

20 de novembre de 2022

Hora:

08:30

L'Espluga de Francolí

🙋‍♂️ Jordi Torrens
✉️ jorditorrenscarreras@gmail.com
📞 653 65 85 40

 

Bon dia noietes, noiets i gater@s!

 
Resum:
La d’aquest diumenge 20 de Novembre és més aviat una excursió en el temps que no pas en l’espai… també caminarem, però lo important és que intentarem veure coses (fato) que potser molts no heu vist mai, però que eren la vida dels vostres avis i besavis, i podreu aprendre el nom d’algun arbres i herbotes….  traduït al català, passejarem per un “jardí botànic” de bosc mediterrani, i visitarem un hort i el museu de la vida rural de l’Espluga del Francolí (entrada al museu gratuïta per a menors de 18 i 6 euros per adults). Si som un grup de més de vint adults ens faran descompte. Pels que no heu visitat mai el museu de la vida rural, us asseguro que us sorprendrà i es probable que vulgueu tornar un altre dia amb calma. Pel que fa a l’hort i plantes, la tardor no és el millor moment… però bé.
 
Important: l’excursió no és apte per gossos, ja que no poden entrar al museu.
 
Distància: 8 km
Horari: matí, dinar i tornada després de dinar o 1 h de caminar després de dinar (veure descripció).
 
ACCESSOS: Ens trobarem a les 8:30 a l’estàtua dels Despullats de la Rambla Nova de Tarragona i anirem al punt de sortida al monestir de Poblet, deixant algun cotxe als voltants del Casal de l’Espluga del Francolí per aquells que vulguin escurçar l’excursió, o per si de cas hi ha mandra generalitzada després de dinar. A Poblet, quedem al restaurant Fonoll a les 9:15 just enfront de l’entrada a Poblet, per a fer el tradicional cafetó gatero, i signarem el full d’inscripció de l’activitat. Al costat del Restaurant Fonoll hi ha l’aparcament gratuït de Poblet.
 
Breu descripció:
 
En acabar el cafè, anirem al Parc del Garber, sota de les Masies de Poblet, per a fer-hi una volta autoguiada, ja que tots els arbres i matolls tenen un cartell amb el nom en català. I pels que vulgueu intentaré explicar alguna cosa dels usos que en feia la gent dels arbres i herbes amb més anomenada. 10:00-10:45
 
Després de la visita al Garber, baixarem cap a l’Espluga per el camí de les masies, fins a l’entrada de l’Espluga on pararem en un parc infantil per a fer el bocata mentre els nens pugen a tobogans i gronxadors….10:45-11:45.
 

En acabar el bocata, entrarem al museu i estarem unes dues hores (es faran curtes) que podem anar cadascú al seu ritme. Al museu també hi ha l’hort on podrem veure els cultius de tardor. 12:00-14:00

 

Sortint del museu, pujarem a les restes del castell templer i podrem menjar al recer i solet al Parc del castell, on també hi ha un tobogan i gronxadors. Havent dinat, baixarem pel barri del Caputx fins a l’antic Hospital i l’Església vella, passant per la casa de la vil.la, i les famosíssimes pastisseries de carquinyolis Cobo i Cabal de l’Espluga i la polleria Antònia.

 

I qui hagi deixat el cotxe a l’Espluga podrà fer el que li convingui. La resta pujarem cap a les Masies pel camí de la Serreta que arrenca al sindicat de pagesos davant de l’escola Martí Poch, i podrem apreciar la ditxosa costa del matavells al capdamunt de la qual es va inaugurar la residència de vells de l’Espluga ja fa anys. Si algú en tingues ganes, enlloc de la Serreta pot anar per la creu del terme fins a Sant Bernat i enfilar la muralla de Poblet per a veure Poblet o tornar als cotxes.

 

Per apuntar-vos a l’activitat, com sempre és a partir de la plana web del Gata ; www.gata.cat entre el dilluns i el divendres.

Esperem que xaleu molt amb aquesta nova experiència !

 

Jordi Torrens

Gata

Salut i Gata

#Gata23anys

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esdeveniments vençut

1000

Info guia: Jordi Torrens

  • L'Espluga de Francolí
  • Catalunya
  • Espanya

Detalls de la planificació de l'esdeveniment

  • 20 de novembre de 2022 08:30   -   17:00
Comparteix aquesta sortida
AFEGEIX AL CALENDARI