La Via Verda de la Val de Zafán, de Samper de Calanda a Tortosa, 2 dies en btt per les vies verdes

Data:

18 de novembre de 2022

Hora:

17:00

Samper de Calanda

🙋‍♂️ Montse Bertran
✉️ monchimoche@gmail.com
📞 679 64 64 37

 

Hola gater@s,

 

Una mica d’història

La via verda és una ruta turística que transcorre per l’antiga via fèrria de la Val de Zafan on, atès l’interès del govern de l’Aragó de buscar sortida al mar pels productes agrícoles aragonesos i el carbó de les conques mineres turolenses, es va construir un traçat de tren en què estava projectada la unió del municipi de la Puebla de Híjar amb el port dels Alfacs, a Sant Carles de la Ràpita. 

Les obres van començar el 1882. El tram primer entre la Puebla de Híjar i Alcañiz, es va inaugurar el 1895 i la prolongació fins a Tortosa no es va conseguir fins el 1942. 

La línea de la Val de Zafán va jugar un important paper logístic durant la Batalla de l’Ebre. Aquest ferrocarril, conegut segons la zona com la Torica, el Tortosino o el Sarmentero (donat que travessava una terra de vinyes sembrades), va estar en funcionament 31 anys. En tot aquest temps no va arribar a acabar-se l’últim tram entre Tortosa i Sant Carles de la Ràpita. 

L’enfonsament d’un túnel el 1971 entre les estacions del Pinell de Brai i Prat de Comte va servir com a excusa per al seu tancament definitiu al setembre de 1973.

 

Informació de l’entorn 

Recórrer aquesta Via Verda en bicicleta, a peu o en qualsevol altre mitjà de transport ecològic pot convertir-se en una petita aventura que us permetrà descobrir paisatges d’un gran valor natural. Va tancar-se el 1973 i que anys després es va reformar i restaurar perquè tothom en pogués gaudir de manera sostenible. 

La Via Verda de la Val de Zafán al tram aragonés compta amb dos viaductes: viaducte sobre el riu Algars entre l’estació de Lledó i l’estació de Cretas, i el viaducte sobre el riu Matarranya entre l’estació de Torre del Compte i l’estació de Valdeltormo, i alguns túnels. 

En el tram de la Terra Alta travessareu fins a cinc viaductes, creuareu vint túnels i passareu per antigues estacions abandonades, com la d’Horta de Sant Joan, Bot o Pinell de Brai. 

Al Baix Ebre, el riu us acompanyarà en pràcticament tot el recorregut. Al ritme pausat de la bicicleta descobrireu els paisatges del Parc Natural dels Ports, els camps de fruiters passant per antigues estacions com la de Xerta o la de Benifallet, ara convertida en un alberg i en un restaurant.

 

Informació tècnica i geogràfica 

La Via Verda de la Val de Zafán passa per diferents comarques d’Aragó i Catalunya: a Terol transcorre pel Baix Martín, Baix Aragó i Matarranya; i a la província de Tarragona per la Terra Alta i Baix Ebre.

Tram ‘Baix Martín o Nord de Terol’, de l’estació de Samper de Calanda a l’antiga estació de Puigmoreno són uns 15 km de recorregut apte per a ciclistes. La via verda té el seu punt d’inici a l’estació de La Puebla de Híjar però nosaltres començarem a Samper de Calanda. 

Tram del ‘Baix Aragó’, de l’estació de Puigmoreno a l’estació de Valdeargorfa són 31 km, no està senyalitzada i l’ús és compartit amb vehicles, en algun tram està asfaltada, encara que està poc transitada. De l’estació de Valdealrgorfa fins al terme de Valjunquera són 15 km i està habilitat com a Via Verda i així com també la resta de la via fins a Tortosa. 

Tram del ‘Matarranya’  de l’estació de Valljunquera a l’estació d’Arnes/Lledó són 29,6 km. Els municipis del Matarranya que passa la Via Verda són: Valjunquera, Valdeltormo, Torre del Compte, Valderrobres, Cretes i Lledó. 

Tram de la ‘Terra Alta’, de l’estació d’Arnes/Lledó i Pinell de Brai són 23,4 km. i recorre espectaculars paratges entorn de la Serra de Pàndols i el parc natural dels Ports de Tortosa-Beseit. 

Tram del ‘Baix Ebre’, de l’estació del Pinell de Brai a Tortosa són 25,8 km.

 

Material necessari 

Per a fer l’activitat cal que porteu:  bici en bon estat (recomanable btt o híbrida), casc, guants, un bon culote, manxa, càmera de recanvi per si punxem i kit de reparació, així com eines necessàries per si patim alguna averia, una bona llum doncs passarem per túnels sense o amb poca il·luminació, ulleres de sol, protecció solar, aigua per hidratar-vos, recomano uns 2 litres, penseu que la via verda passa allunyada de poblacions i de fonts d’aigua, per tant haurem de portar-la a sobre; roba de recanvi, alguna cosa per picar (fruits secs, fruita, barretes, xocolata…). Podeu portar motxilla, però recomano portar alforges. 

 

Àpats

Els sopars i esmorzars els farem allí on fem nit, bar/restaurant, els dinars seran de bocata, i l’encomanarem en algún bar de la via verda. 

 

Allotjament 

Farem dues nits, la primera al bonic poble de Samper de Calanda, en una casa per 25 €/cap només dormir, i la segona al bonic poble de La Torre de Compte en un hostal, per 30 €/cap esmorzar inclòs. No caldrà portar tovalloles ni llençols. 

 

Dificultat tècnica 

Pel kilometratge acumulat es de dificultat Mitjana, tot i que hi ha poc desnivell i sense gaires dificultats, hi ha bastant de kilometratge i és una sortida per a gent rodadora acostumada a ciclar en bicicleta. 

 

Comencem? 

Per arribar al nostre punt de sortida i inici de ruta, Samper de Calanda, agafarem el tren divendres tarda 18 de novembre i que té aquests horaris:

BCN Sants                       15:58

Sant Vicenç Calders      16:48

Torredembarra               16:56

Altafulla                            17:01

Tarragona                        17:08

Reus                                  17:26

Samper de Calanda  20:05

Arribarem al nostre destí d’inici al voltant de les 20.05 h on soparem i anirem a l’allotjament.

 

Dissabte 19 esmorzarem i al voltant de les 9h Iniciarem la 1a jornada de la ruta fins a La Torre de Comte, seran uns 60 – 65 km. Durant el trajecte farem parada per menjar i/o beure, altra per dinar o estirar cames, i alguna que altra més.

 

Diumenge 20 després d’esmorzar al voltant de les 9h Iniciarem la 2a jornada fins a Tortosa, punt final, que serán uns 65 – 70 km gairebé tots de baixada i on agafarem el tren per tornar cap a casa. Farem 2 o 3 parades per a menjar i/o beure, estirar cames… 

 

Atenció important !!!!

La data màxima per apuntar-se per tal poder gestionar adequadament l’allotjament de les dues nits serà el 2 de novembre, més tard d’aquesta data no es podrà garantir. Recomano apuntar-se el més aviat possible i no esperar a l’últim dia. Es crearà grup de whatsup temporal per la sortida. 

 

Venga doncs, ja només falta que us engresqueu i us apunteu a l’activitat a través de la plana web www.gata.cat. Per qualsevol aclariment no dubteu a preguntar, per correu a monchimoche@gmail.com o per telf. o whatsup 679646437 Montse o 636917890 Fernando

 

Salut, força cames i força Gata!!

 

Montse Bertran i Fernando Pisa

#Gata23anys

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esdeveniments vençut

1000

Info guia: Montse Bertran

  • Samper de Calanda
  • Aragó
  • Espanya

Detalls de la planificació de l'esdeveniment

  • 18 de novembre de 2022 17:00   -   20 de novembre de 2022 19:00
Comparteix aquesta sortida
AFEGEIX AL CALENDARI