Des de que visc al Baix Gaià, no he fet altra cosa que regularment agafar la meva bicicleta tot terreny i descobrir cada sender, corriol, caminet que té l’anella verda tarragonina i del Baix Gaià. I creieu-me és un d’aquells moments més increïbles de cada setmana, aquells esquitxos de temps que s’esperen amb molt desig i entusiasme, on em carrego novament d’energia.

D’ençà un mesos però, cada cop que passo pel barranc de les ànimes, a tocar de Mas del Rafel, Mas d’Enric, Mas de la Cova i Mas de Salort, en l’antic terme de Tamarit i del Catllar, la meva ànima cau al terra. Una nefasta i desangelada gestió forestal, està convertint la nostra joia de la corona, el nostre reservori tant preuat de l’anella verda, en un territori desanimat, amb pistes de més de quatre metres, on les suposades aclarides que es generarien amb un bon acord de custòdia amb els propietaris, deixen pas a una explotació forestal agressiva, destructora del bosc, amb un únic objectiu de rendibilitzar al màxim l’extracció d’arbres. No importa si són alzines, roures, serveres, arços, arboços, llentiscles, i tot un sotabosc molt variat. L’empresa que ha arribat amb un acord amb els propietaris només entén de volums, de ratis, de rendiments, i tot s’hi val, no respecta ni els exemplars més preuats, ni els més vells, ni els diàmetres correctes, i el pas de la seva maquinària s’emporta tot el que es posa al davant, eliminant barroerament tot el sotabosc que troba.

Des de la societat civil organitzada com sempre, exigim l’aturada immediata de l’atac tant sinistre que està sofrint l’anella verda tarragonina i del Baix Gaià, que s’acabi l’extracció de fusta i la destrucció del sotabosc encara existent, i que els nous consistoris constituents de la zona així com la Generalitat de Catalunya, preservi l’anella verda i la doti d’una figura de protecció que impedeixi aquestes barbàries més típiques del segle passat que de l’actual.

Lluís Estamariu
GATA-ECOLOGISTES DE TARRAGONA.

Baix Gaià, 28 de Maig de 2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.